Novosti

Prijedlog zakona – HRT pristojba

Silvano Hrelja, 1. listopada 2020. Danas se obilježava Međunarodni dan starijih osoba. Želim ga od srca čestitati svim našim starijim sugrađanima sa

Prijedlog zakona – dopunsko

Silvano Hrelja, 24. rujna 2020. Protiv siromaštva možemo se boriti davanjem, ali i neuzimanjem. Danas smo u proceduru uputili prijedlog zakona kojim

Društvene mreže

Sloboda u doba korone

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Potaknut pozivima štićenika domova za starije i njihovih obitelji, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja sa saborske je govornice pozvao sve odgovorne na poseban oprez pri osmišljavanju mjera za zaštitu fizičkoga zdravlja. Mjere, odluke i preporuke ne bi trebale štetiti mentalnom zdravlju. 

Poštovani g. potpredsjedniče, poštovane kolegice i kolege. U povijesti je puno tragedija i nesreća počelo rečenicom tu sam da ti pomognem. Ove sam godine upozoravao da štićenici u domovima nisu dovoljno zaštićeni, sada sam dužan upozoriti da su neki pod izlikom zaštite, postali zatvorenici. Ne pretjerujem. Sami korisnici domova i njihove obitelji upravo tako opisuju situaciju u nekim domovima. U karanteni su od ožujka s manjom pauzom, polako ide dalje novo normalno i taj ples s virusom kako ga veselo nazivaju, teče.

Odnedavno su posjeti opet dozvoljeni, ali otežano. Neki su domovi i nakon objave preporuke čekali danima da je provedu i da se reorganiziraju, a vidjet ćete i sami, vjerujte meni ako niste svjesni toga, s godinama vam dani postaju sve dragocjeniji i imate sve manje vremena.

Nemojte me štititi na moju štetu, moglo bi se ukratko sažeti ta pisma i molbe. Suština brige i zaštite domova za starije od ulaska koronavirusa nije samo problem štićenika i korisnika i ne može biti, i ne može se samo njih štititi, dok oni koji njih štite imaju potpunu slobodu kretanja.

Koronavirus zatekao je cijeli svijet, svima je novo, učimo, snalazimo se, predomišljamo. Sjetimo se da je Hrvatska relativno mlada demokracija i moramo biti posebno oprezni u ovim izvanrednim okolnostima koje ograničavaju prava i slobode jer prava i slobode građana su suština života u svakoj domovini. Podcrtavam, domovini. Želim ovu zemlju, ovu državu da bude domovina svih građana.

Bilo bi dobro da pojedinci sami ne interpretiraju preporuke, da ih ne provode u obveze, da se svatko ne smatra malim stožerom koji može određivati pravila života i smrti, kretanje ljudi koji za njih rade i koji od njih žive. To što je virus postao realnost, ne znači da su zakoni postali vic i da ih ne moramo primjenjivati. Težnja za nekom apsolutnom sigurnošću ne može biti izgovor za ukidanje slobode i zaustavljanja života. Briga za fizičko zdravlje ne daje nikome pravo da ugrožava i ograničava mentalno zdravlje, psihičko zdravlje, psihofizičko zdravlje, motivaciju, hobije, stvaranje, druženje, učenje.

Zato molim institucije da osim stožera uključe i struku, uvaže dobru praksu u svim djelatnostima i toleranciju prema korisnicima, štičenicima jer osjećam, znam da je to moguće i da dobra praksa postoji. Molim vas, apeliram na sve koji donosite preporuke uvažite u njima ljudsku čežnju i potrebu za životom i to bez izuzetaka. I, molim vas, na netu potražite svjedočanstvo vrhunskog umjetnika Andrea Bocellija koji je prebolio koronavirus i vidite za što se on zalaže. Zalaže se za puninu života i za sve slobode građana.