Main menu

Vrbovec - božićnica nakon pet godina

Franjo Simić predsjednik Gradske organizacije HSU-a grada Vrbovca i vijećnik u Gradskom vijeću, informirao je Gradski i Nadzorni odbor HSU o političkom stanju u gradu Vrbovcu.
HSU je u Vrbovcu koalicijski partner HDZ-u i čine oporbu. I unatoč tome Simić je podržao nedavni rebalans gradskoga proračuna u kojem je ove godine za umirovljeničke božićnice namijenjeno čak 450.000 kuna.
Simić ističe da umirovljenici grada Vrbovca božićnice nisu dobili posljednjih pet godina. Upravo zbog toga imao sam razumijevanje naših koalicijskih partnera za potporu ovakvom proračunu.

Više...

Sjednica županijskog odbora HSU Zagrebačke županije

Reforma mirovinskog sustava danas je s razlogom u središtu pozornosti javnosti, a zdravstvena je reforma stavljena u drugi plan. Vlada preko Ministarstva rada i socijalne skrbi, „pušta probne balone“ i još nije izašla u javnost s konkretnim prijedlozima mirovinske reforme. Već i na iznijete prijedloge, žestoke su reakcije. Kao da je cilj vladajućima da dođe što manje reakcije u javnosti. Kad Vlada izađe s konkretnim prijedlozima, tada ćemo voditi i argumentiranu raspravu. To je rekao danas Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a i saborski zastupnik u Dubravi na sjednici Županijskog odbora HSU-a Zagrebačke županije kojom je predsjedavao Mario Cvitan, predsjednik.
Županijski je odbor HSU-a raspravljao i o stanju u Skupštini Zagrebačke županije, u svjetlu preslagivanja vijećnika, budući da je župan Stjepan Kožić osnovao stranku „SK- nezavisna lista“.

Više...

Projekt 'liftovi': Hrelja pozvao na potpisivanje peticije

Mogućnosti ugradnje dizala u višestambene zgrade uz sufinanciranje sredstvima iz europskih fondova - bila je tema otvorene tribine održane u Osijeku.

Po riječima  europarlamentarke Biljane Borzan, saborskog zastupnika Silvana Hrelje i predsjednika Koordinacijskog odbora društava HP i HT umrovljenika Hrvatske Želimira Manenice sredstva fondova Europske unije za takvu namjenu postoje, no ne postoji i inicijativa da se ona pokrenu. Osječki je skup, kao i skupovi u drugim gradovima, inicijativa za izradu takvog projekta, a predložak bi bila studija Koordinacijskog odbora društava HP i HT umirovljenika o zgradama i stanarima kojima je gotovo neophodna ugradnja liftova, prenosi HRT radio Osijek.


Europska komisija je najavila mogućnost sufinanciranja ugradnje dizala iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 80 posto troškova, kao jednu od mjera prilagodbe stambene infrastrukture skrbi za starije osobe. Europska unija ubuduće neće financirati izgradnju domova za umirovljenike i starije osobe ni u jednoj zemlji članici EU, jer je preporučeno da ove osobe trebaju ostati u svojim stanovima što je moguće dulje uz pružanje odgovarajuće neformalne skrbi. Treba uzeti u obzir i činjenicu kako d anas imamo 30.000 umirovljenika u Gradu Osijeku, a njih preko 2.000 čeka mjesto u domu i to od 5-7 godina. Na području grada Osijeka ima oko 800 zgrada od 4-7 katova koje nemaju dizala. Neke zgrade imaju tehničke preduvjete za ugradnju dizala, čime bi se poboljšala svakodnevna kvaliteta života naših sugrađana kako starijih, tako i osoba s invaliditetom te obitelji s malom djecom. Ugradnja bi imala i pozitivne učinke na rad službi koje pružaju usluge građanima (vatrogasci, hitna pomoć, crveni križ, udruge). Pozitivni učinci bi bili i kroz zapošljavanje u procesu ugradnje, održavanja, servisiranja, a znatno bi se povećala vrijednost stana.

"U Hrvatskoj postoji 16.804 stambenih građevina sa 4 i više etaža, bez dizala. Postoji Odluka Komisije EU iz prosinca 2016., po kojoj su suglasni sa korištenjem sredstava iz OP Konkurentnost i kohezija, za sufinanciranje ugradnje dizala u višeetažne stambene građevine, čime se doprinosi poboljšanju stambene infrastrukture, mobilnosti građana i provođenje smjernica EU za prijelaz s institucionalne skrbi na usluge podrške za život u zajednici, iz studenog 2012. godine", ističe Manenica, a kako se čini da sredstva neće biti iskorištena, odlučili su u suradnji s HSU pokrenuti peticiju kojom bi građani ukazali Vladi na potrebu realizacije takvog projekta. "Zahtijevamo od Vlade RH putem peticije, što je jedno od temeljnih prava građana EU, da u izmjene OP Konkurentnost i kohezija fondova EU, koje su u izradi, obvezno unese i iznos od 536 miliona eura za sufinanciranje 85% troškova gradnje dizala, za najmanje 13.500 dizala u višeetažne stambene objekte u RH i objavi poziv-natječaj s isključivim ciljem ugradnje dizala u navede stambene građevine", kaže Silvano Hrelja.

Peticija se može potpisati do kraja travnja.

__________________________________________________________________

Obrazac za potpisivanje peticije preuzmite ovdje

Informacije o peticiji preuzmite ovdje

__________________________________________________________________

Više...

Nastavak isplate dokupljenih mirovina - Royal Istaknuto

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obavještava korisnike dokupljenih mirovina, koje je isplaćivalo trgovačko društvo „Royal međugeneracijska solidarnost“ do 31. svibnja 2014., da će se prema Zakonu o nastavku isplate dokupljenih mirovina („Narodne novine“, broj 130/17- u daljnjem tekstu: Zakon) osigurati nastavak isplate dokupljenih mirovina.

Više...

Hrelja u Saboru o pravu na osobnu invalidninu umirovljenika

Predsjednik HSU-a je u petak, 26. siječnja 2018. godine, zatražio stanku u Hrvatskome saboru kako bi progovorio o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi koje se tiču umirovljenih osoba s invaliditetom i njihovog prava na osobnu invalidninu. Uočio je nepravdu i kako je to nazvao, diskriminaciju u izmjenama i dopunama Zakona, a radi se o odredbi prema kojoj umirovljenici koji primaju mirovinu manju od 2.454,40 kn s 15 godina radnog staža imaju pravo na osobnu invalidninu, dok oni koji primaju mirovinu iznad tog iznosa s npr. 40 godina radnog staža, to pravo nemaju. Hrelja je također naveo primjer da to pravo ima i umirovljenik koji prima 1000 kn mirovine u Hrvatskoj, a 500 eura iz Njemačke.
Predsjednik HSU-a je u svome govoru istaknuo:
 "Cenzus je nešto što stvara nepravde, nejednakosti, da ne kažem diskriminaciju naših građana. Prema tome zalažem se za jedan drugi pristup. Ne moramo srljati s velikim povećanjem,  ali moramo sve naše građane staviti u istu poziciju,  jer i mirovina je prvi dohodak kao što je autorski honorar prvi dohodak i kao što je plaća prvi dohodak. Prema tome svi moraju imati isti  status".
Hrelja je naglasio da od ministarstva želi da kad uoči nepravde, onda da ih izmijeni, tj. da nije nužno povećati osobnu invalidninau na 1500 kn, ali da svi uz mirovinu mogu neograničeno primati osobnu invalidninu jer "invalidnost ne prestaje odlaskom u mirovinu i ne prestaje činjenicom da netko ima više od 2 454,40 lipa. Štoviše, potreba za osobnom invalidninom, za povećanim troškovima u mirovini je sigurno veća nego dok je osoba s invaliditetom u mlađoj dobi, dok ima još preostale radne sposobnosti".
Istaknuo je da se postavljanjem ovakvih cenzusa uzrokuju nove nepravde i diskriminatorski učinci prema građanima RH.
Na kraju izlaganja predsjednik HSU-a je pozvao resornu ministricu da hitno reagira i predloži izmjene u ovom dijelu Zakona te ujedno pohvalio sve što je u odnosnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona bilo dobro.

Više...

Obavijest korisnicima dokupljenih mirovina

Vezano uz Zakon o nastavku isplate dokupljenih mirovina obavještavamo zainteresirane da su u tijeku dogovori oko sklapanja sporazuma između Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i tvrtke Royal u cilju što brže provedbe Zakona.

Potpisivanje sporazuma se očekuje početkom veljače 2018. godine. Potpisom ovog sporazuma svi korisnici dokupljene mirovine na svoje kućne adrese dobit će pisanu informaciju o daljnjem postupanju s obrascem izjave koju moraju ispuniti.

Više...

Zadovoljština za 3860 umirovljenika

HSU je pomogla u ostvarivanju dugo čekanog raspleta situacije vezano za osiguranike 3860 korisnika dokupljenih mirovina u tvrtki "Royal međugeneracijska solidarnost". 

 

Vlada Republike Hrvatske podržala je naš prijedlog zakona za rješenje problema tzv. Royal osiguranika, odnosno Prijedlog zakona o nastavku isplate dokupljenih mirovina koji smo zajedno s kolegama iz GLAS-a i Mosta 5. srpnja 2017. godine podnijeli u Hrvatskome saboru.

Predložili smo da Republika Hrvatska preuzme i osigura nastavak isplate dokupljenih mirovina ostvarenih do 31. svibnja 2014. godine, kao i da isplati iznose dospjelih, a neisplaćenih dokupljenih mirovina, što su vladajući i prihvatili.

Isplata neisplaćenih i nastavak isplate dokupljenih mirovina očekuje se 1. travnja 2018. godine, a predviđeno je da svi iznosi budu isplaćeni do kraja prosinca 2020. godine.

Vlada RH je za provođenje ovog Zakona osigurala oko 35,3 milijuna kuna u 2018. te 42,3 milijuna kuna u 2019. i 2020. godini, a 3860 osiguranika tvrtke "Royal međugeneracijska solidarnost" nakon više od 3 i pol godine dobit će zadovoljštinu i svoj zarađeni novac za dostojniju mirovinu.

Mišljenje Vlade RH u kojem podržava naš prijedlog zakona  možete preuzeti niže.

Više...

Silvano Hrelja o dopunskom zdravstvenom osiguranju

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja izrazio je u Saboru nezadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska liječnička komora (HLK) izabrala privatno dopunsko zdravstveno osiguranje za svoje članove, ustvrdivši da „nešto smrdi jer ispada da je rizik kod 20 tisuća liječnika manji nego kod najzdravijeg dijela hrvatske populacije, aktivnog sastava Hrvatske vojske“.

Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed

Facebook