fbpx
Main menu
HSU predlaže novi zakon umjesto milijunskih šteta za državu

HSU predlaže novi zakon umjesto milijunskih šteta za državu

Klub zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika uputio je u saborsku proceduru Prijedlog zakona o preuzimanju isplate dokupljenih mirovina čime bi se riješio problem 3860 umirovljenika koji od svibnja ne dobivaju dokupljeni dio mirovine u prosječnom iznosu od 400 kuna.

Prema prijedlogu HSU-a, Republika Hrvatska bi preuzela isplatu dokupljenih mirovina ostvarenih do 31. svibnja 2014. u programu kojeg je provodila tvrtka Royal međugeneracijska solidarnost koja je zbog financijskih poteškoća prestala isplaćivati dio mirovine svojim korisnicima.

Prema našim procjenama, spašavanje dijela mirovina 3860 umirovljenika državni proračun bi koštalo 18 milijuna kuna u prvoj godini primjene što iznosi 0,5 promila ukupnih godišnjih troškova za mirovine iz prvog stupa s tendencijom smanjenja u budućnosti.

Država je, kao poslodavac, sudjelovala u postizanju sporazuma o prestanku radnog odnosa uz dokup mirovine te poticala razvoj instituta, stvarala atmosferu sigurnosti te poslodavce sindikate i radnike upućivala na njegovu primjenu, a danas ga se odriče. Zbog svega navedenog smatramo da država ima obvezu zaštititi dosadašnje korisnike i osigurati im isplatu njihovih zasluženih mirovina.

Prijedlog Hrvatske stranke umirovljenika je u ovoj situaciji financijski najisplativiji budući da korisnici imaju čvrstu pravnu osnovu podići tužbe protiv bivših poslodavaca, tvrtki koje su uglavnom u državnom vlasništvu, što će generirati iznimno visoke troškove javnih poduzeća i državnog proračuna. Usvajanjem ovoga zakona izbjegli bi se ovi troškovi ali i stresni i dugotrajni sudski procesi.  

Hrvatska stranka umirovljenika izražava uvjerenje da će se u razgovoru s partnerima iz Kukuriku koalicije doći do jedinog razumnog rješenja ovoga problema kojemu je „kumovala“ država, a to je prihvaćanje ovoga prijedloga i rad u korist građana što je za nas i svrha postojanja državnih institucija.

Na vrh članka

Facebook