fbpx
Main menu
Hrelja: "Novim Zakonom o izboru zastupnika politički ego svodi se na razumnu mjeru" Foto: HSU/Tina Lončar

Hrelja: "Novim Zakonom o izboru zastupnika politički ego svodi se na razumnu mjeru"

Na saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o izboru zastupnika predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika i saborski zastupnik Silvano Hrelja izrazio je u ime Kluba zastupnika HSU-a zadovoljstvo donošenjem izmjena u postojećem zakonu. Podsjetio je kako je inicijativa za izmjenom zakona krenula još u lipnju prošle godine okupljanjem dvadeset i devet zastupnica i zastupnika različitih političkih opcija među kojima su bili i svi članovi saborskog Kluba zastupnika HSU.

„Svi ti zastupnici svojim su potpisima jamčili inicijativu i stvaranje prijedloga zakona u vrijeme kad dvije velike političke sile u Hrvatskoj nisu ni pomišljale na to. Ovom su inicijativom pokrenute neke važne promjene u društvu“, izjavio je Hrelja.

Kao jednu od najbitnijih novosti istaknuo je pružanje mogućnosti građanima da zastupnike biraju imenom i prezimenom.

„Neki će pritom stjecajem okolnosti dobiti previše glasova, neki premalo, ali u svakom slučaju nakon sljedećih izbora ništa neće biti kao prije. Isto će se dogoditi u stranačkim hijerarhijama gdje neki ljudi možda više neće imati tako strašno visoko mišljenje o sebi i o svojim postignućima, te vjerujem da će jedan od utjecaja zakona svakako biti svođenje političkog ega na jednu razumnu mjeru“, zaključio je Hrelja.

Istaknuo je kako kao jedan od potpisnika inicijative nije zadovoljan svim izmjenama zakona, no naglasio je kako je obveza zastupnika podržati izmjene kako bi se napokon krenulo u smjeru poboljšanja zakona.

„Zadovoljni smo odlukom da na listi za izbor zastupnika u Hrvatski sabor mora biti najmanje 40% podzastupljenog spola, te smatramo da su kvote nužne za provođenje rodno osviještenih politika sadržanih u našem Ustavu i dokumentima svih institucija EU“, izjavio je Hrelja.

Zastupnica Hrvatske stranke umirovljenika Marija Ilić pozdravila je uvođenje preferencijalnog glasovanja te istaknula kako će građani napokon imati priliku imenom i prezimenom birati osobu koja će ih predstavljati u Sabor i odlučivati u njihovo ime, no upozorila je kako su neka važna pitanja ostala neriješena.

„Izborne jedinice ostaju iste i uređuju se posebnim zakonom, a također utječu kako na ponašanje birača tako i na krajnje rezultate izbora. Stoga smatram uputnim da sljedeći saziv Sabora u potpunosti uredi ovu problematiku i na temelju jasnih, znanstveno utemeljenih kriterija donese zakon koji će postaviti svima jednaka, jasno razumljiva i pravedna pravila izbornog natjecanja“, istaknula je Ilić.

Dodala je kako je nedopustivo da se od izbora do izbora smanjuje participacija građana.

„Neki od prijedloga su zavrijedili da im se posveti više pažnje, primjerice prijedlog o tri preferencijalna glasa koje birač može dati određenom kandidatu unutar jedne jedinice. Cilj ovih promjena je davanje moći građanima da sami kroje svoju budućnost biranjem osoba za koje smatraju da će ih najbolje predstavljati. Ovaj prijedlog je jedan korak u tom smjeru i zbog toga ga podržavam“, zaključila je Ilić.

Na vrh članka

Facebook