fbpx
Main menu

Aktualnosti iz Sabora

Zastupnica Hrvatske stranke umirovljenika Ljiljana Cvjetović na saborskoj je raspravi o prijedlogu Zakona o sustavu civilne zaštite istaknula primjedbu da je obveza osnivanja postrojbi i stožera civilne zaštite te izrada procjena i planova nepotrebna za manje gradove i općine, ustvrdivši da se u praksi pokazalo kako manje sredine imaju nedovoljne kapacitete same se nositi s posljedicama katastrofe za koje je, navodi, malo vjerojatno da će pogoditi samo jednu manju jedinicu lokalne samouprave.


„Smatramo da ove obaveze treba propisati jedino za županije i veće gradove te one sredine koje županijska procjena kategorizira kao područje posebne opasnosti. Poslove koordinacije u slučaju nesreće ili katastrofe u manjim sredinama može odrađivati načelnik sa svojim komunalnim društvima, stručnim službama i vatrogascima“, izjavila je Cvjetović.Upozorila je na činjenicu da je ovim prijedlogom zakona obuhvaćen jedinstveni europski broj za hitne službe 112, a zanemareni ostali brojevi žurnih službi prema planu numeriranja koji, ističe, imaju istu važnost kao i broj 112.


„Predlažemo da se u članku 39. kojim se propisuje obveza isticanja obavijesti o jedinstvenom europskom broju za hitne službe 112 na vidljivom mjestu dodaju i brojevi za policiju 192, vatrogasce 193, hitnu medicinsku pomoć 194, službu za traganje i spašavanje na moru 195“, zaključila je Cvjetović.


Na raspravi o Konačnom prijedlogu Zakona o poljoprivredi zastupnica Marija Ilić ispred Hrvatske stranke umirovljenika izrazila je zabrinutost da ni ovim prijedlogom zakona nisu obuhvaćeni neki od ključnih čimbenika poboljšanja poljoprivrednog sektora u Hrvatskoj.


„Naglasak je trebao dodatno biti na potporama za ekološku poljoprivrednu proizvodnju i područja s težim uvjetima gospodarenja. Hrvatska još uvijek nije iskoristila svoj ogromni potencijal za razvoj ekološke proizvodnje, a ni ovim se prijedlogom zakona ne čini da se na tom području planiraju veći pozitivni pomaci“, izjavila je Ilić, dodajući kako je upravo ekološka proizvodnja ključna za revitalizaciju ruralnog područja.


„Proizvodnja zdrave hrane imperativ je u suvremenoj turističkoj ponudi što je za zemlju kojoj je turizam jedna od najznačajnijih gospodarskih grana itekako važno. Svjetsko tržište hranu označene ekološkim certifikatima konzumira u vrijednosti od 60 milijardi eura godišnje, te je krajnje vrijeme da i Hrvatska prepozna važnost koju ova činjenica ima za daljnje strateško planiranje poljoprivredne proizvodnje“, upozorila je Ilić.


Naglasila je kako upravo Slavonija ispunjava sve uvjete za proizvodnju organske hrane te predložila da se Slavoniju proglasi zaštićenom zonom organske poljoprivredne proizvodnje.

Na vrh članka

Facebook