fbpx
Main menu
Marija Ilić i Ljiljana Cvjetović (HSU) Marija Ilić i Ljiljana Cvjetović (HSU) Foto: HSU/Tina Lončar

Cvjetović i Ilić: "Generičke liste droga olakšale bi zakonsku kontrolu"

Na saborskoj raspravi o Izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droge u Republici Hrvatskoj za 2013. godinu zastupnica Hrvatske stranke umirovljenika Ljiljana Cvjetović pohvalila je kvalitetu izvješća, no upozorila kako upravo sadržaj upućuje na podatke o porastu novih i još neklasificiranih droga koje su ušle u upotrebu u Hrvatskoj.
„Iako se nove droge uvrštavaju na Europsku listu droga problem je što se stalno pojavljuju novi legalni. U Europskoj uniji registrirane su čak sedamdeset i tri nove droge. Zakonska kontrola bila bi mnogo lakša kad bi se uvele generičke klasifikacijske liste droga“, istaknula je Cvjetović.
Naglasila je i kako je uz marihuanu kao najčešće konzumiranu drogu na tržištu sve prisutniji psihoaktivni biljni i kemijski proizvod, sintetički kanabis koji ima legalan status i čija trgovina nije ograničena međunarodnim konvencijama.
„Istraživanja su do sada pokazala da njegova THC svojstva na organizam djeluju duže od marihuane. Te droge su krivo deklarirane pa se u smart shopovima prodaju kao osvježivači zraka, gnojivo za biljke ili sol za kupanje. Dostupni su svakome, njihovi sastojci nisu zabranjeni pa se mogu legalno prodavati. Mnoge stvari i sastojci se mogu naručiti i putem interneta“, upozorava Cvjetović.
Istaknula je i da su među mladima problem legalni opijati, poput alkohola i cigareta, te navela podatak Odjela prevencije Zagrebačke policijske uprave, gdje je evidentirano da je Hrvatska na 12 mjestu u Europi po konzumiranju alkohola među mladima, dok se po pušenju cigareta među mladima nalazi na trećem mjestu.
„U borbi protiv ovisnosti najvažnija je edukacija. Preventivni programi trebali bi zauzeti značajno mjesto u svim odgojno-obrazovnim ustanovama. Potrebno ih je pojačati još od vrtićke dobi. Djecu treba učiti pravim životnim vrijednostima, te im maksimalno osmisliti korištenje slobodnog vremena. Važnu ulogu imaju učitelji, nastavnici, koordinatori školskih preventivnih programa, ali temelj svega je ipak obitelj“, zaključila je Cvjetović.
Marija Ilić istaknula je primjer Osječko-baranjske županije za koju podaci o trendovima zlouporaba droga slijede one u ostatku Hrvatske.
„Sve je manje opijatskih ovisnika, a sve više osoba koje konzumiraju nove tzv. dizajnerske droge koje su sintetički psiho aktivne tvari koje oponašaju učinke tradicionalnih droga. Relativno se teško otkrivaju jer za njih još ne postoje in vitro testovi koji se mogu nabaviti u ljekarnama. Mnogi takvi proizvodi na tržištu sadrže smjese tvari, a zbog nedostatka farmakoloških i toksikoloških podataka o dugoročnim zdravstvenim posljedicama njihova korištenja možemo samo nagađati. Međutim, nedavna smrt petnaestogodišnjeg učenika dokaz je i najstrašnijih mogućih ishoda“, upozorila je Ilić.
Kao ozbiljnu opasnost na području Osječko-baranjske županije istaknula je crno tržište supstitucijske terapije, odnosno njenu zlouporabu.
„Neki liječnici obiteljske medicine suprotno smjernicama i protokolu osobama koje se liječe izdaju supstitucijsku terapiju na ruke umjesto da je konzumiraju u ambulantama. Jedan dio te terapije, naročito metadon, završi na crnom tržištu i predstavlja objektivnu opasnost“, istaknula je Ilić.
Navela je i podatak da je tijekom 2013. godine u Osječko-baranjskoj županiji uhićeno 135 dilera i zabilježeno gotovo dvije stotine pojedinačnih zapljena različitih vrsta droga.
„Kao svijetli primjer Osječko-baranjske županije istaknula bih jedinu udrugu u Hrvatskoj koja pokriva sva područja borbe protiv zlouporabe droga, prevenciju, rehabilitaciju, resocijalizaciju, smanjenje štete te zapošljavanje rehabilitiranih ovisnika. To je Udruga za borbu protiv ovisnosti pod nazivom "NE ovisnost". Navedena udruga djeluje kroz savjetovalište, terapijsku zajednicu, stambenu zajednicu, dnevni boravak za aktivne ovisnike, a za zapošljavanje rehabilitiranih ovisnika osnovali su i socijalnu zadrugu. Kroz rehabilitacijske i resocijalizacijske kapacitete ove organizacije prošlo je više od 400 osoba“, zaključila je Ilić.

Na vrh članka

Facebook