fbpx
Main menu
Marija Ilić (HSU) Marija Ilić (HSU) Foto: HSU/Tina Lončar

Ilić o prijedlogu Zakona o pogrebničkoj djelatnosti

Na saborskoj raspravi o konačnom prijedlogu Zakona o pogrebničkoj djelatnosti zastupnica Hrvatske stranke umirovljenika Marija Ilić pozdravila je donošenje zakona koji će, kako tvrdi, olakšati rad poduzetnicima, obrtnicima i udrugama pogrebnika te napokon regulirati dosad neriješena pitanja.
„Kao jednu od najvažnijih odredbi istaknula bih ukidanje prakse monopola trgovačkih društva u vlasništvu jedinica lokalne samouprave koji se odvijao na štetu pogrebnika, poduzetnika i korisnika pogrebnih usluga“, izjavila je Ilić.
Spomenula prigovor iznesen od strane jedinica lokalne samouprave da je pogrebnička djelatnost od javnog interesa za građane te kao takva treba ostati u njihovoj nadležnosti kako bi se omogućila kontrola cijene i kvalitete. O istoj su se temi, navodi Ilić, očitovali i sindikati, koji su mišljenja da na taj način neće doći do povećanja kvalitete usluga niti značajnijeg pada cijena, a posebno ih zabrinjava izgledno smanjenje broja radnika u komunalnim poduzećima koja su dosad obavljala navedene djelatnosti.
„Smatram bojazan sindikata neosnovanom, budući da radnici koji su radili u komunalnom poduzeću ostaju zaposleni pošto su poslovi unutar groblja i dalje u nadležnosti komunalnih tvrtki“, istaknula je Ilić.
Ono što smatra važnim jest, navodi, odgovoriti na pitanje je li pogrebnička djelatnost od javnog interesa za građane, kako tvrde komunalne tvrtke, ili je riječ o gospodarskoj djelatnosti prema tumačenju pogrebničkih tvrtki.
„Mišljenja sam da, s obzirom da korisnik usluga tu uslugu i plaća, njemu je svejedno kome. Na nama je da donesemo zakon koji nudi najbolje moguće rješenje kako se ne bi prelomilo sve na leđima građana“, naglasila je Ilić.
Istaknula je kako smatra da bi proces liberalizacije tržišta u ovoj djelatnosti trebao kao ishod imati smanjenje troškova ukopa, što je iznimne važnosti za najsiromašnije članove društva, među kojima je mnogo umirovljenika.
Podsjetila je i da se u skladu s direktivom Europske unije određeni segmenti pogrebničke djelatnosti moraju izdvojiti iz domene djelatnosti komunalnih tvrtki, prvenstveno preuzimanje i prijevoz umrle osobe do mjesta ukopa ili kremiranja.
„Zakonom je određeno da poslovi unutar groblja, dakle sam pogreb i sve poslovi oko pogreba ostaju u nadležnosti komunalnih tvrtki. Tržišna utakmica će ovim Prijedlogom zakona o pogrebničkoj djelatnosti i u skladu sa zakonima EU započeti, a time i slobodna odluka korisnika pogrebničkih usluga“, zaključila je Ilić.

Na vrh članka

Facebook