fbpx
Main menu
Komentar: Lažni 'sukob' HDZ-a i MOST-a

Komentar: Lažni 'sukob' HDZ-a i MOST-a

Nije posve uobičajeno u hrvatskoj političkoj praksi da u vladajućoj koaliciji egzistira tolika količina nesuglasica oko važnih pitanja, a da se pri tome ne dogode veći potresi koji rezultiraju smjenama 'nepoćudnih'.

Možemo li iz dva recentna saborska događaja iščitati taktiku koalicije HDZ-MOST koju su inaugurirali kako bi se elegantno obračunali s vlastitim (pred)izbornim obećanjima koja ne žele ispuniti?
Prva značajnija pukotina u koaliciji dogodila se imenovanjem bivšeg ministra Ranka Ostojića na čelo saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kada su zastupnici HDZ-a eksplicitno odbijali dati podršku oporbenom kandidatu kojemu, po zakonu, to mjesto pripada.
Da bi se izbjegla pat-pozicija i potencijalno ugrožavanje nacionalne sigurnosti, vladajući su se domislili salomonskog rješenja na principu 'vuk sit, ovce na broju' pa su zastupnici MOST-a, s oporbenim kolegama iz SDP-a skupili potrebnu većinu i izabrali Ranka Ostojića na dužnost. HDZ je bio 'principijelan' te su njihovi zastupnici bili protiv. No, ovim manevrom postignuta je win-win situacija u kojoj nema negativaca - zakon je poštovan, predsjednik Odbora izabran i time je 'afera' koju je neutemeljeno zakuhao HDZ ugasnula.
S obzirom na to da su velik broj glasova na izborima dobili na temelju percepcije o moralnoj čistoći, najveći benefit iz cijele trakavice izvukli su zastupnici MOST-a jer su ovim činom potvrdili svoju ranije proklamiranu poziciju 'korektiva' potencijalno suspektnoj vlasti.
No, jučerašnja objava MOST-a na cijelu priču baca posve novo svijetlo: "Naši kolege zastupnici iz HDZ i SDP zaustavili su naš prijedlog izmjene Zakona o beneficijama saborskih zastupnika. (...) Mi smo obećanje ispunili tražeći izmjenu, međutim previše je čini se "profesionalnih političara" koji nakon isteka mandata očito ne žele dijeliti sudbinu ostalih građana i gubitkom posla uglavnom ostati bez prihoda. (...)", napisali su na službenoj Facebook stranci.
Dakle, u jedva tjedan dana imamo drugu situaciju u kojoj članovi koalicije glasaju jedni protiv drugih. Važno je primijetiti da se 'miniranje' događa bez prevelikih (ikakvih?) trzavica i ozbiljnijih prijepora u vladajućoj koaliciji.
Svjedočimo li rađanju nove političke prakse u Hrvatskoj u kojoj će razlozi za neispunjavanje čvrstih obećanja uvijek biti pronađeni u partnerskom, koalicijskom dvorištu pri čemu će se HDZ i MOST igrati 'good cop/bad cop' rutine?
Situacija za vladajuće aktere je komotna, naime, birači HDZ-a svojim političkim prvacima neće zamjeriti gotovo ništa. No, za opstojnost ove koalicije važno je da MOST zadrži percepciju 'korektiva vlasti' i 'moralne čistoće' na krilima koje je i ova platforma dobila saborske mandate.
Je li, dakle, situacija s imenovanjem Ranka Ostojića i HDZ-ovim odbijanjem smanjivanja privilegija saborskim zastupnicima obična politička trgovina, dogovoreni manevar na relaciji HDZ-MOST kako bi sve ostalo isto, a ključni akteri ubrali koji politički poen?
Budimo realni, svjetla saborskih reflektora opijajuća su i za 'moralne vertikale' iz MOST-a. I oni su samo ljudi, krvavi ispod kože.

Na vrh članka

Facebook