fbpx
Main menu
Akcija traje do subote: skupljeno 63 083 potpisa HINA/zk/index.hr

Akcija traje do subote: skupljeno 63 083 potpisa

"Situacija je apsurdna i jedini lijek protiv ove mjere jest da narod uzme stvar u svoje ruke, a mi ćemo mu dati priliku. U trenutku kada ćemo vidjeti zakonski prijedlog ići ćemo skupljati potpise za referendum pa neka građani odluče direktnom demokracijom", rekao je predsjednik HSU Silvano Hrelja na konferenciji za novinare povodom objave Vladina plana reformi.

"S jedne strane imamo puno mladih koji prvo zaposlenje dobiju u 30. - 35. godini, a s druge strane imamo starije građane koji će raditi do smrti, gdje cijela koncepcija izdvajanja doprinosa za mirovinsko osiguranje pada u vodu jer mirovinu neće koristiti ni deset godina", kazao je.

Vladine namjere nazvao je 'kvazireformama'te podsjetio da je prošla Vlada namjeravala rok za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina uvesti tek 2038. godine, dok je ova Vlada taj rok skratila za deset godina što neće imati nikakvog pozitivnog financijskog efekta jer će veliki broj građana otići u prijevremenu mirovinu zbog ovih najava.

"Kaže premijer Tihomir Orešković da su mjere u Nacionalnom programu reformi dobre za građane. Ja ne razumijem taj jezik, ako je ovo što se predlaže u mirovinskoj reformi dobro za građane, onda ja ne znam gdje živim. Očito u zemlji 'Tunguziji'", rekao je Hrelja.

Govoreći o akciji prikupljanja potpisa protiv povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja rekao je kako su aktivisti HSU-a do sada skupili 63 083 potpisa te se zahvalio svim građanima, ali i vrijedim volonterima stranke čija je dob uglavnom između 65 i 75 godina i nije im lako provoditi dane na ulici boreći se za vrijednosti u koje vjeruju.

Akcija prikupljanja potpisa završava u subotu, a potpise će HSU predati premijeru Tihomiru Oreškoviću i potpredsjedniku Vlade za društvene djelatnosti Boži Petrovu.

"Onaj tko misli da novac dopunskog osiguranja može 'prevaliti' u sanaciju bolničkog sustava ili sustava zdravstva grdno se vara i može 'popiti' kaznenu prijavu zbog toga jer je to strogo namjenski novac", kazao je Hrelja i upozorio ministra zdravlja Darija Nakića i Upravno vijeće HZZO-a da ne ruše dostupnost zdravstvene zaštite građanima.

Na vrh članka

Facebook