fbpx
Main menu
Silvano Hrelja ponovno izabran za predsjednika HSU

Silvano Hrelja ponovno izabran za predsjednika HSU

Na skupštini Hrvatske stranke umirovljenika koja je održana 6. svibnja u Zagrebu na čelu HSU-a delegati iz cijele Hrvatske izabrali su dosadašnjeg predsjednika Silvana Hrelju.

S osvojenih 348 glasova od 453 delegata Hrelja je pobjedu odnio već u prvom izbornom krugu, a njegovi takmaci Lidija Ivandija i Ivan Margaretić dobili su povjerenje 59, odnosno 42 delegata.

Za potredsjednike HSU-a izabrani su Franjo Marković, Nikola Capar, Radovan Cvek, Marinko Lukenda i Veselko Gabričević.

Na Skupštini HSU delegati su birali i dva člana predsjedništva stranke, a izabrani su Željko Šemper i Kažimir Varda.

Predsjednik Silvano Hrelja u svom završnom govoru poručio je da će se HSU i dalje boriti protiv svih mjera kojima vlast ugrožava egzistenciju umirovljenika te zahvalio svim delegatima i protukandidatima na fer i poštenoj utakmici.

U uvodnom obraćanju, povodom 20. stranačke obljetnice, Hrelja je istaknuo je da su peticijom protiv poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja u samo 20 dana prikupili 105.820 potpisa,  a na primjedbe da je 19 kuna, koliko poskupljuje dopunsko, beznačajan iznos, odgovorio je  kako je to nekim umirovljenicima dnevni obrok.

"Poskupljenjem dopunskog Vlada želi svoje obveze prebaciti na teret građana i dodatno im uzeti 50 milijuna eura iz džepova", istaknuo je Hrelja na početku 12. redovite i izborne skupštine.


U prigodnom obraćanju Hrelja se prisjetio početaka stranke prije 20 godina, utemeljene radi očuvanja umirovljeničkih prava i suzbijanja bezakonja u isplati  mirovina.

Podsjetio je da je HSU od 2003.  parlamentarna stranka, te istaknuo da su u 13 parlamentarnih godina pridonijeli ostvarivanju dodatnih prava umirovljenika u iznosu većem od 40 milijardi kuna.

Upozorio je i na projekt razbijanja umirovljeničkog biračkog tijela, koji su, kako je rekao, inicirali njihovi politički suparnici i pomogli u osnivanju još 15-ak umirovljeničkih političkih stranaka kako bi umirovljenike ideološki podijelili. Kao "najapsurdniju" izdvojio je situacija 2010. kada je "tadašnja premijerka Jadranka Kosor potpisala sporazum o suradnji s 'neregistriranom, nadstranačkom izmišljotinom imena BUZ kojoj je sadašnja vlast osigurala parlamentarni status'".  

Na obilježavanje 20. obljetnice HSU-a došli su predstavnici sindikata umirovljenika, Matice umirovljenika, te HSU-ovih prijateljskih stranaka iz zemlje i regije. Među gostima su bili predsjednik SDP-a Zoran Milanović, zamjenik predsjednika HNS-a Predrag Štromar te predsjednik Savjeta IDS-a Tulio Demetlika, koji su se također obratili okupljenim delegatima HSU-a i gostima.

Milanović je pohvalio HSU kao dobrog koalicijskog partnera, te poručio kako i SDP i njegovi partneri "s obzirom na ono što se događa u državi, moraju u svakom trenutku biti spremni za povratak na vlast".

"Idemo dalje, idemo se vratiti na vlast, idemo se dogovoriti tko će upravljati Hrvatskom jer ovo što se događa ne valja", istaknuo je Milanović te poručio da će se boriti za "dostojne mirovine i poštenu plaću za pošteni rad".

Skupu su se odazvali i  predstavnici umirovljeničkih stranaka iz Makedonije, Srbije i Slovenije koji su u prigodnom obraćanju ilustrirali borbu za umirovljenička prava u njihovim zemljama.

Cjelokupno izvješće izborne komisije možete preuzeti ovdje.

Na vrh članka

Facebook