fbpx
Main menu
Hrelja pozvao oštećene umirovljenike: "Javite se!"

Hrelja pozvao oštećene umirovljenike: "Javite se!"

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja zatražio je stanku na početku zasjedanja Sabora kako bi upozorio na nepravdu koju država čini umirovljenicima koji primaju inozemne mirovine.

Riječ je o umirovljenicima, poreznim obveznicima čija domaća i inozemna mirovina iznosi u zbroju više od 3 800 kuna. U tom slučaju, država inozemni dio mirovine tretira kao drugi dohodak te ga oporezuje znatno više nego u slučaju da prizna da je riječ o mirovini.

"Porezna uprava ima dvostruke kriterije djelovanja", rekao je Silvano Hrelja dodavši da umirovljenici kojima država inozemnu mirovinu tretira kao drugi dohodak "deset puta preplaćuju iznos poreza", što im država vrati s godinu dana zakašnjenja na temelju ispunjene porezne prijave.

Hrelja je upitao vrijedi li ovakav režim naplate poreza samo za takozvane obične građane ili država naplaćuje višestruko veće poreze i "velikim igračima poput vlasnika trgovačkih lanaca".

Izrazio je negodovanje što Vlada nije prihvatila amandman kojim bi se riješio ovaj problem i to tako da se porez plaća na razliku između 3800 kuna i iznosa pojedine mirovine čime bi se pojednostavio sustav i spriječila diskriminacija dijela umirovljenika.

"Način na koji je Vlada odbila sve amandmane je nekorektan jer ovdje nije riječ o bogatašima već o građanima koji imaju relativno mala primanja i ne mogu čekati povrat poreza sljedeće godine", dodao je Hrelja.

Na kraju izlaganja, Hrelja je zamolio sve građane koji su mu do sada pisali o ovoj problematici da mu ponovno pošalju svoje dopise kako bi ih u formi zastupničkog pitanja proslijedio ministru financija Zdravku Mariću koji ovaj problem može riješiti izradom jednog pravilnika.

Na vrh članka

Facebook