Povijest stranke

Hrvatska stranka umirovljenika utemeljena je na Osnivačkoj skupštini 29.04.1996. godine.

Već sam datum utemeljenja govori o nekoliko bitnih momenata po čemu se HSU razlikuje od ostalih političkih stranaka. Razvidno je da nije utemeljena u vrijeme početaka višestranačja u Hrvatskoj (1990. godina), već znatno kasnije. Druga bitna karakteristika koju sadrži Program i Statut jest njezina usmjerenost na zaštitu interesa hrvatskih umirovljenika, bez političke obojenosti. Njezin eventualno politički karakter proizlazi iz njezina programa i sadržaja rada koji je, nedvojbeno, socijalan i demokratski.

Drugim riječima, da 1993. godine tadašnja HDZ-ova vlast nije izvršila nezakonito uskraćivanje stečenih umirovljeničkih prava, vjerojatno da inicijatori za utemeljenje HSU-a ne bi pokrenuli to pitanje. I drugo, njezino utemeljenje pokazuje da ni tada, kao i ni danas, strukture vlasti nisu spremne ispraviti nanesenu nepravdu hrvatskim umirovljenicima, bez obzira na njihov politički deklariran karakter, što nedvojbeno potvrđuje žalosna činjenica da je prosječna mirovina u odnosu na prosječnu plaću u Hrvatskoj smanjena od preko 70% prije intervencije vlasti 1993., na 40% u 2001. godini, nakon tobožnjih ispunjenja obveza Odluke Ustavnoga suda Hrvatske kojom je utvrđen nezakonit postupak prema umirovljenicima.

Vlasti brinu za uravnoteženje svojih proračuna i zakonit zahtjev umirovljenika proglašavaju u najmanju ruku nerazumnim, suprotstavljajući time umirovljenički korpus od preko 700 tisuća bitno oštećenih umirovljenika sa svim drugim društvenim strukturama, pa i s ne malim dijelom umirovljenika u članstvu drugih političkih stranaka. Osim toga, iz nekih drugih političkih stranaka destruktivno se djeluje, na žalost i uspješno, prema HSU-u, što ne bi bilo moguće da su svi članovi dosljedni u ostvarivanju njegova programa i statuta.

HSU sudjeluje u lokalnim izborima u proljeće 1997. i sa 40-tak svojih članova ulazi u lokalne organe vlasti, da bi se taj broj povećao na toj razini na 70-tak, u izborima 2001.

Na izborima na državnoj razini, 03. siječnja 2000., za liste HSU-a polučuje 53 tisuće glasova, čime nije prešao izborni prag, ali je ostvario razinu najveće izvanparlamentarne stranke.

Ukupni izborni rezultati Stranke zavisni su o uloženom radu njezinih organizacijskih dijelova i organizacije u cjelini, što je i opće potvrđeno pravilo.

U početku je HSU, osim Predsjedništva, djelovao kroz podružnice i ogranke. Odlukom prve redovne Godišnje skupštine se reorganizira i djeluje kroz ogranke, općinske, gradske i županijske organizacije te Središnji odbor i Predsjedništvo.

Osim Osnivačke skupštine HSU je održao sedam redovitih Godišnjih skupština, sukladno odredbama Statuta (najmanje jednom u 2 godine).

Na Osnivačkoj skupštini za predsjednika izabran je Rudolf Mažuran, a na trećoj redovnoj Godišnjoj skupštini Vladimir Jordan, kada je Rudolf Mažuran izabran za počasnog predsjednika.

Gospodin Mažuran na parlamentarnim izborima 2003. godine bio je nositelj liste druge stranke, te odlukom Središnjeg odbora prestaje biti počasni predsjednik i član Stranke.

Na parlamentarnim izborima održanim 23. studenog 2003. godine HSU postaje parlamentarna stranka sa tri zastupnika u Saboru. Zahvaljujući toj činjenici HSU se počinje uvažavati, te se konačno donosi Zakon o provođenju odluke Ustavnog suda od 12. svibnja 1998. godine i u lipnju 2006. godine počinje isplata obeštećenja umirovljenika. Tadašnji zastupnici Hrvatske stranke umirovljenika bili su Silvano Hrelja, Dragutin Pukleš i Josip Sudec koji je preminuo 2006. godine obnašajući dužnost zamjenika predsjednika HSU te predsjednika Kluba zastupnika HSU u Saboru.

Na izborima za lokalnu, regionalnu i područnu samoupravu 2005. godine HSU postiže zavidne rezultate sa 40 županijskih, 100 gradskih i 106 općinskih vijećnika.

Na petoj redovnoj, a ujedno i izbornoj skupštini u lipnju 2005. godine Vladimir Jordan je ponovno izabran za predsjednika stranke.

Polovinom 2007. godine održana je šesta Redovna i izvještajna skupština Stranke, koja je usvojila i Izborni program.

Na parlamentarnim izborima održanim 25. studenog 2007. godine HSU ostaje parlamentarna stranka s jednim zastupnikom u Hrvatskom saboru.

Na izborima za lokalnu (regionalnu) samoupravu 2009. godine HSU je postigao izvanredne rezultate, te za skoro 23% nadmašio rezultate izbora 2005. godine. Osvojeno je ukupno 270 vijećničkih mjesta (38 u županijama, 115 u gradovima i 117 u općinama) i 12 članova HSU-a članovi su izvršne vlasti. Parlamentarni izbori 2011. godine donose novost – HSU na izbore za zastupnike Hrvatskog sabora izlazi zajedno sa Socijaldemokratskom partijom i Hrvatskom narodnom strankom te osvaja tri zastupnička mandata, a zajednička lista odnosi uvjerljivu pobjedu na izborima.

Novosti

IZBORI 2020 – naši kandidati

Glas na biračkom mjestu postaje glas u Saboru. Neka bude dobar. Hrvatska stranka umirovljenika na ove parlamentarne izbore izlazi u koaliciji Restart s devet kandidata.

PISMO UMIROVLJENICIMA

Umirovljenici i starije osobe često će se požaliti kako znaju puno, ali ih nitko ne sluša i da se često osjećaju isključenima iz društva kojem

GLASOVI UMIROVLJENIKA U SABORU

Hrvatska stranka umirovljenika u Restart koaliciji dobila je sjajne partnere – imat će ih i umirovljenici. Svakih nekoliko godina, pred izbore, riječ “umirovljenik” spominje se

ISPRAVAK NETOČNOG STAŽA

  Ovih su se dana u medijima opet počele javljati interpretacije europskih službenih statistika koje iskrivljuju podatke o prosječnom radnom stažu hrvatskog radnika. Mi Hrvati

Cenzusi za dopunsko – zašto je to važno

Hrvatska stranka umirovljenika već godinama upozorava na i pokušava riješiti problem cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje koji se ne prilagođavaju rastu troškova života i usklađivanju

Korona u domovima za starije

Štitite štićenike Osobe koje su u domu za starije i nemoćne ne nazivamo klijentima ili gostima nego štićenicima jer zbog godina, narušenoga zdravlja i smanjenih

Društvene mreže