Novosti

IZBORI 2020 – naši kandidati

Glas na biračkom mjestu postaje glas u Saboru. Neka bude dobar. Hrvatska stranka umirovljenika na ove parlamentarne izbore izlazi u koaliciji Restart

PISMO UMIROVLJENICIMA

Umirovljenici i starije osobe često će se požaliti kako znaju puno, ali ih nitko ne sluša i da se često osjećaju isključenima

GLASOVI UMIROVLJENIKA U SABORU

Hrvatska stranka umirovljenika u Restart koaliciji dobila je sjajne partnere – imat će ih i umirovljenici. Svakih nekoliko godina, pred izbore, riječ

Društvene mreže

Cenzusi za dopunsko – zašto je to važno

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

HSU je u peticiji podrške Prijedlogu zakona skupio više od 50 000 potpisa građana.

Hrvatska stranka umirovljenika već godinama upozorava na i pokušava riješiti problem cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje koji se ne prilagođavaju rastu troškova života i usklađivanju mirovina zbog čega svake godine velik broj umirovljenika gubi pravo na plaćanje premije dopunskoga zdravstvenog osiguranja iz proračuna. U izvanrednim okolnostima opće karantene zbog koronavirusa odvija se rasplet te preduge priče. Puno je aktera, mišljenja, priopćenja i stavova pa ćemo pokušati ukratko objasniti što se događa, koji je stav Hrvatske stranke umirovljenika i zašto je ovaj problem vrijedan pozornosti.

KRONOLOGIJA
Svibanj, 2019. – HSU-ov prijedlog ulazi u proceduru. U njemu se nakon 15 godina traži povećanje cenzusa za polovicu rasta prosječne bruto plaće u razdoblju mirovanja cenzusa. Cenzusi bi tako iznosili za samca 2340 kn, a za člana kućanstva 1830 kn.
Listopad, 2019. – Vlada daje negativno mišljenje uz obrazloženje da potrebna dodatna financijska sredstva (150 milijuna kuna) nisu osigurana ni u proračunu za 2019. godinu ni u projekcijama za 2020. i 2021. godinu.
Studeni/prosinac, 2019. – članovi i volonteri HSU-a u visokim godinama i na niskim temperaturama izlaze na ulice i uspijevaju skupiti 52 000 potpisa podrške prijedlogu.

Istovremeno, čelnice najvećih umirovljeničkih udruga vode pregovore s Vladom. Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske i članica Upravnog vijeća HZMO-a Jasna Petrović i predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske koja je i na čelu savjetodavnog tijela Vlade za starije (Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe) Višnja Fortuna dogovorile su s premijerom povećanje cenzusa na 1563 odnosno 2000 kuna. Povećanje je to od 47 odnosno 61 kune nakon punih 15 godina bez promjene cenzusa.
Travanj, 2020. – Vladin prijedlog zakona s minimalnim povećanjem cenzusa ulazi u proceduru 23. travnja, hitni postupak prihvaća se 24. travnja, rasprava je zakazana za 29. travnja. Rasprava je bila žustra i sadržajna, a zastupnicima HSU-a Silvanu Hrelji i Tomislavu Žagaru u obrani parlamentarne procedure i zaštiti najsiromašnijih pridružili su se i cijenjeni zastupnici Mirando Mrsić, Peđa Grbin i Anka Mrak Taritaš. Prijedlog zakona izglasan je i prihvaćen sa 79 glasova za, 11 suzdržanih i 24 protiv.
Svibanj, 2020. – HSU-ov prijedlog zakona nakon godinu dana i nakon što je izglasano Vladino povećanje cenzusa, dolazi na dnevni red.
Odbor za zakonodavstvo izjasnio se protiv HSU-ova Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju.

Rasprava o Prijedlogu zakona br. 643 zakazana je za četvrtak, 7. svibnja 2020.

ZANIMLJIVOST – greška u koracima
Vlada je u svom Prijedlogu zakona kojim su se cenzusi povećali za 47 odnosno 61 kunu pogrešno izračunala koji bi iznos bio potreban za provođenje Prijedloga zakona: naveli su da je potrebno 160 milijuna kuna, što nije točno jer bi s obzirom na broj osiguranika koje bi njihova mjera obuhvatila bilo potrebno najviše 13 milijuna kuna. Ta pogreška isticala se više puta u saborskoj raspravi kao glavni argument da se ipak prihvati HSU-ov Prijedlog koji bi obuhvatio puno više osiguranika, a za čiju provedbu treba nešto manje od naznačenog iznosa. Vlada je odbila HSU-ov prijedlog povećanja cenzusa koji bi obuhvatio 200 000 ljudi jer nije bilo dovoljno sredstava, ali bi ta ista sredstva našla za svoj prijedlog da je trebalo, a ne treba jer će njihovi cenzusi obuhvatiti 10 000 osiguranika.

Ne pristajemo na mrvice

Hrvatska stranka umirovljenika ne pristaje na predizborne mrvice koje se bacaju umirovljenicima. Naš je Prijedlog zakona bio odmjeren i kompromisno je zatraženo da se nepravda prema umirovljenicima koji su “ispali” iz cenzusa ispravi tako da se cenzus poveća za polovicu rasta plaća u razdoblju od 15 godina u kojem se cenzus nije prilagođavao. Tako povećan cenzus koji bi za samca iznosio 2340 kn približio bi se granici siromaštva od 2485 kuna, a redovitim usklađivanjem napokon bi se našao iznad te granice gdje i treba biti.

Cenzusi ne ispunjavaju svoju svrhu ako se ne prilagođavaju promjenama u troškovima života, cijenama i plaćama. Isto tako, parlament ne ispunjava svoju svrhu ako preskače zadanu proceduru, ako se dogovara s udrugama mimo svojih zastupnika, ako Vlada poseže za proračunom kao za privatnom riznicom.

Mi želimo sustav koji funkcionira i štiti one najslabije. Ne želimo milostinju i borimo se protiv nereda i izigravanja umirovljenika.