Novosti

HSU 2021. – dobrodošli, dobri ljudi

Piše: Srećko Vuković S RIJEČI NA DJELA Kad političke elite ne znaju riješiti problem osnuju komisiju ili napišu strategiju. Tako nam, eto,

HSU dosad – podsjetnik na postignuća

Piše: Srećko Vuković Ne usudim se ni pomisliti kako  bi izgledala umirovljenička svakodnevica bez djelovanja Hrvatske stranke umirovljenika u proteklih dvadesetak godina.

Glasanje u doba korone

Hrvatska stranka umirovljenika bira novog predsjednika u pandemijskim uvjetima ograničenog kretanja i povećanog rizika za zdravlje, posebno starijih osoba. U suradnji s

Društvene mreže

NIKOLA CAPAR – kandidat za predsjednika HSU-a

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

U nastavku pročitajte životopis kojim se predstavio kandidat za predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika, gospodin Nikola Capar.

MLADOST I RADNO ISKUSTVO

Kroz čitav radni vijek i cjeloživotno obrazovanje stekao sam mnoge kompetencije koje su mi omogućile da uspješno radim na različitim odgovornim poslovima. U duši sam bio novinar. Prošao sam kroz sve medije kao novinar, TV snimatelj, reporter, urednik i direktor.

Rođen sam 13. 12. 1947. u Velikome Trgovišću u siromašnoj radničkoj obitelji koja mi je ipak nakon osnovne škole omogućila završetak gimnazije u Krapini. Daljnje školovanje planirao sam u Francuskoj, ali zbog odsluženja vojnoga roka uskraćena mi je viza pa sam upisao romanistiku na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Nakon dvije godine  zaposlio sam se i uz rad završio Novinarsku školu Jugoslavenskoga instituta za novinarstvo u Beogradu. Raditi sam počeo u „Zagorjetransu“ u Velikome Trgovišću, a nakon ženidbe preselio se u Zagreb i nastavio u Pošti, Francuskom konzulatu (zbog znanja jezika) i poduzeću Metallium nakon čijeg sam se stečaja vratio u Hrvatsko zagorje i počeo raditi na Radio Zaboku. Kasnije sam, radi bolje plaće, prešao u Kovinu u Velikome Trgovišću te ponovno u Zagorjetrans, ovaj put kao komercijalni direktor. Nakon njegova stečaja kupujem autobuse i otvaram privatnu tvrtku u Kočevju i do početka Domovinskoga rata radim u prijevozu.

Nakon prve uzbune po ratnome rasporedu preuzimam kao direktor i glavni i odgovorni urednik Radio Zabok, potom od 1995. godine radim kao dopisnik Hine i Večernjeg lista da bih 1998. godine ušao u redakciju HTV dopisništva u Krapini te istovremeno radeći 8 godina na poslovima protokola i odnosa s javnošću Krapinsko-zagorske županije. Nakon umirovljenja radim autorske emisije na zagrebačkim lokalnim televizijama. Kako mi se 2015. godine razboljela supruga, povlačim se iz aktivnoga posla u novinarstvu, ali sam kao član HSU-a dvaput osvojio mandat u Općinskom vijeću Velikoga Trgovišća, a 2016. i mandat županijskoga vijećnika.

POLITIČKO I JAVNO DJELOVANJE

U to vrijeme izabran sam za potpredsjednika Županijske organizacije HSU-a Krapinsko-zagorske županije i člana Predsjedništva HSU-a. U proteklom mandatu bio sam i predsjednik Matice umirovljenika Krapinsko-zagorske županije.

Dobitnik sam nagrada za životno djelo od strane Općine Veliko Trgovišće i Krapinsko-zagorske županije, a za 15-godišnji rad kao predsjednik Društva francusko-hrvatskoga prijateljstva medalje Senata, gornjega doma Parlamenta Republike Francuske. U tom sam vremenu organizirao sudjelovanje 1200 zagorskih folkloraša na Danima hrvatske kulture u Pikardiji, potpisivanje Konvencije o suradnji Departmana Aisne i Krapinsko-zagorske županije te općina Veliko Trgovišće i Gornja Stubica s francuskim gradovima i, najvažnije, vatrogasnih saveza na temelju čega smo dobili donaciju četiriju vatrogasnih navalnih vozila i četiriju kombija.

POGLED U BUDUĆNOST HSU-a

Vodeći se demokratskim principima u javnom i političkom životu uvijek sam se zalagao za jednakost i ravnopravnost, borio za prava radnika, za razvoj civilnoga društva, posebno za poboljšanje položaja i standarda osoba starije dobi, kao i za suradnju među političkim subjektima svih orijentacija i svjetonazora. Važne su mi bile i tradicija, kultura i povijest rodnoga kraja pa sam deset godina bio voditelj znanstvenoga skupa Hrvati kroz stoljeća na Danima dr. Franje Tuđmana u Velikome Trgovišću i jedan od organizatora i sudionika Znanstvenoga skupa o kajkavskome jeziku u Krapini.

Županijska organizacija HSU-a ostvarila je vrlo uspješnu suradnju sa Županijskom organizacijom SDP-a Krapinsko-zagorske županije u Županijskoj skupštini, ali i na lokalnim razinama u pojedinim općinama i gradovima, jednako kao i dijelom s HDZ-om. Siguran sam da svoje znanje, iskustvo i sposobnosti mogu upotrijebiti za uspješno vođenje Hrvatske stranke umirovljenika u budućnosti.

Stranku vidim kao vodeću političku snagu umirovljeničke populacije kroz suradnju sa zainteresiranim strankama, Maticom umirovljenika Hrvatske i Sindikatom umirovljenika Hrvatske, ali i kao čvrstu oporbu svim negativnim procesima u našem društvu.

Tako sam djelovao čitava života.